Ten ekspresowy koktajl pomaga w odchudzaniu. Sekretem jest jeden składnik
Ten koktajl borówkowy to napój lub przekąska idealne dla osób, które dbają o zdrową sylwetkę. To porcja zdrowych owoców, ale bazą smoothie jest kefir, który doskonale wspiera pracę jelit. Koktajl można pić rano, ale też w ciągu dnia jako zdrową przekąskę na słodko.
Dlaczego warto robić koktajle na kefirze?
Kefir uważa się za idealny produkt, przy profilaktyce problemów związanych z przewodem pokarmowym. Wyróżnia się wysoką zawartością pożytecznych bakterii, białka, witamin i minerałów. Mówi się o nim, że jest naturalnym probiotykiem, który zawiera żywe kultury bakterii i drożdży. Dzięki temu pomaga utrzymać naturalną równowagę mikrobiomu jelitowego, skutecznie wspomagając trawienie i wzmacniając układ odpornościowy. To idealne rozwiązanie dla osób, które zabiegają o zdrową sylwetkę. Odpowiednia dawka ruchu i zbilansowana dieta, której elementem może być właśnie kefir (w różnych postaciach), pomoże osobom na dietach redukcyjnych, ale przede wszystkim poprawi zdrowie całego organizmu.
Jak zrobić koktajl borówkowy na kefirze?
Przepis jest banalnie prosty, a skład to tylko kefir, borówki oraz banan (im słodszy chcesz uzyskać koktajl, tym bardziej dojrzałego banana wybierz). Wystarczy zmiksować wszystko razem i gotowe.
Rada: w wersji śniadaniowej do kefiru można dodać płatki owsiane. Można to zrobić na dwa sposoby. Po pierwsze, zmiksować płatki razem z resztą składników, jeśli chcesz mieć kremowe smoothie. Po drugie, wrzucić 1-2 łyżki płatków do gotowego koktajlu i poczekać chwilę, aż napęcznieją i zmiękną.
Przepis: Koktajl borówkowy na kefirze
Lekki koktajl z trzech składników.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 301
Składniki
- 300 ml kefiru
- 1 banan
- 3/4 szklanki borówek
Sposób przygotowania
- Robienie smoothieWrzuć wszystkie składniki do kielicha blendera i zmiksuj na gładkie smoothie.
Do koktajlu na kefirze możesz dodać również inne sezonowe lub mrożone owoce. Mogą to być np. jagody, truskawki, maliny albo wiśnie.